TR Hoppning

Klädsel regler är längst ned

Hoppning är en gren där ekipaget hoppar en bana över olika typer av hinder. Avsikten är att mäta hästens kapacitet och lydnad i samspel med

ryttarens skicklighet och följsamhet. Hindren kan vara rättuppstående, vilket består av bommar eller plank. Längdhinder är oxrar och trippelbarr, där det finns bom/plan både i framkant och bakkant av hindret, med ett avstånd mellan, vilket varierar beroende på höjd av hindret.

Det finns olika bedömningar i hoppningen, men det generella målet för att vinna en klass är att få minst fel och/eller snabbast tid. Mer om olika bedömningar kan läsas längre ner på denna sida.

I ponnyklasser delas ponnyerna in i kategorierna A, B, C och D (Se sidan "Tillåtna hästar och ponnyer") vilket innebär att hindrena är olika höga i samma klass, beroende på ponnyns mankhöjd. Ponnyer kan som högst tävla i Medelsvår A+5 centimeter. Hindrena kan vara mellan 20 cm och 160 cm för storhäst. (Vid Pay and Jump kan även bomhöjd finnas med för både hästar och ponnyer).

Tävlingens uppbyggnad:

Hur en tävling är uppbyggd kan variera lite (vissa klasser har flera omgångar t.ex.) men den generella planen för en ryttare brukar se ut ungefär såhär:

  • När du ser att det är en tävling på gång så är det viktigt att du läser inbjudan och propositionen, innan du anmäler dig. Där står viktig information om tävlingen.

  • Någon/några dagar innan tävlingsdagen publiceras en startlista och ungefärliga tider för när klasserna börjar, samt i vilken ordning de sker i. OBS! Håll dig uppdaterad på startlistan då det kan komma ändringar/avänmälningar.

  • När du kommer till tävlingsplatsen behöver du "checka in" i sekretariatet. Där betalar du samt visar ev. pass/vaccinkort. (På de flesta SSO-tävlingar görs detta i samband med besiktningen.) Om du inte gör detta kommer du strykas från tävlingen samt debiteras en avgift. (På våra tävlingar innebär det att du missar nästa tävling). Tänk på att vara på plats i god tid!

Beroende på när du startar kan följande punkter vara i olika ordning, men alla punkter görs.

  • Bangång: Under vissa tider under tävlingsdagen finns det möjlighet att gå banan till fots. Detta för att lära dig/repetera banan.

  • När du har gjort iordning din häst/ponny så är det dags att värma upp! Framridningen har ibland en specifik plats, men på vissa tävlingsplatser sker detta på samma plats som framhoppningen.

  • När det är dags för framhoppning så finns det vissa saker som är viktigt att tänka på. Endast ett visst antal personer får vara på framhoppningen samtidigt. Om det är maxantal på 6 personer på framhoppningen, så är det de 6 nästkommande, efter personen som startar, som får vara på framhoppningen. På framhoppningen rider alla i höger varv. Långsammare gångarter (skritt, trav) sker innanför spåret, medan man får galoppera på spåret. När man ska hoppa ett hinder på framridningen ropar du vilket hinder du ska hoppa (t.ex. blå oxer), så andra vet och kan hålla sig undan.

  • Dags för tävling! Se till att vara redo och på plats när det närmar sig din start. Det är DU som ansvarar för att du inte missar din start, inte funktionärerna.

  • Efter tävlingen sker det en prisutdelning (beroende på vad för klass du rider, är det CR får du ofta rosetten på väg ut från banan, om du är felfri). Ibland är den till häst, medan vissa arrangörer har till fots. Detta ser du i proppen. Där står det även när och var prisutdelningen sker.

  • Resultatet kommer att läggas upp i vår Discord-server, tillsammans med rosetterna.

  • Om det har varit fotografer på tävlingen kommer du även att kunna se bilderna från tävlingen på discord. Var noga med att tagga fotografen/fotograferna vid användning av bilderna.

1. Giltiga dokument

1.1. För att anmäla dig till en tävling är det viktigt att du läser inbjudan och propositionen, så att du inte missar någon viktig information.

1.2. Din häst/ponny behöver vara vaccinerad och ha en giltig tävlingslicens. Alla ponnyer behöver ha mätintyg.

1.3. Hästar som startar i 130cm och högre behöver vara minst 12 år.

1.4. Ponnyer som startar i MsvB och högre behöver vara minst 10 år.

2. Maximalt antal starter

2.1. Det är först till kvar som gäller när anmälan för en tävling har öppnat. När max antalet starter för tävlingen är nådd, öppnas en reservlista för de kommande anmälningarna. Vid avanmälan av ekipage på startlistan så tas reserver in i turordningen som står på reservlistan.

3. Avanmälan och ändring av start

3.1. Avanmälan ska alltid ske så snart som möjligt. Hos oss avanmäler du dig via Discord, i kanalen "Sekretariat".

3.2. Om du behöver göra en ändring i din start (byta häst, klass eller klubb/förening) så sker även detta i Discord-kanalen "Sekretariat".

4. Startande och startordning

4.1. I SSO-hoppning startar din tid när du hoppar över det första hindret i banan.

4.2. Startordningen lottas av arrangören.

4.2.1. Undantag görs om samma ryttare startar flera gånger, då ska det finnas minst 10 ekipage mellan starterna om det är tillräckligt många startande.

4.2.2. Om en ryttare startar 2 eller fler hästar ska dessa starter vara i ordningen de anmäldes i.

4.3. Senast en timme före första start ska ändringar av start samt avanmälningar vara gjorda. Undantag kan göras, men då måste överdomaren godkänna detta (om till exempel en häst skadas)

Hoppklasser

A-ponny
LD = 50 cm
LC = 60 cm
LB = 70 cm
LA = 80 cm, det högsta en A-ponny får gå.


B-ponny
LD = 60 cm
LC = 70 cm
LB = 80 cm
LA = 90 cm
MSV B = 100 cm, det högsta en B-ponny får gå.


C-ponny
LD = 70 cm
LC = 80 cm
LB = 90 cm
LA = 100 cm
MSV B = 110 cm
MSV A = 120 cm, det högsta en C-ponny får gå.


D-ponny
LD = 80 cm
LC = 90 cm
LB = 100 cm
LA = 110 cm
MSV B = 120 cm
MSV A = 130 cm
Svår = 135 cm, det högsta en D-ponny får gå.


Stor Häst
LD = 90 cm
LC = 100 cm
LB = 110 cm
LA = 120 cm
MSV B = 130 cm
MSV A = 140 cm
Svår B = 150 cm
Svår A = 160 cm

Klädkod – TR Hoppning

Tillåtet för ryttare
Överdel: Rid-tröja / Rid-kavaj ( I 3* och högre skall kavaj bäras, I 2* skall det bäras långärmat )
Ridbyxor: ridbyxor ( I 3* och högre skall de bäras i vit eller beige )
Ridskor / Ridstövlar: Ridstövlar eller jodhpurs med shortchaps
Hjälm: Godkänd hjälm skall alltid bäras vid vistelse runt hästar.
Handskar: Handskar (Valfritt men rekommenderas)
Glasögon och smycken: Glasögon är tillåtet, Smycken är ej tillåtet

Tillåtet för hästar
Sadel: Hoppsadel, Alt. Allroundsadel
Schabrak / Vojlock: Schabrak/Vojlock skall bäras vid all ridning
Träns:  Träns med bett (Alt, Hackamore) skall bäras vid all vistelse på tävlingområdet, Alternativt lädergrimma med kedja, Bosal & Repgrimma är ej tillåtet.
Skydd: Benskydd/Sendskydd, Boots är okej, Lindor är inte godkänt
Rosett i svans / pannlugg: Godkänt vid behov

- Röd i svansen: Hästen kan sparkas

- Röd i manen: Hästen kan bitas och/eller är mötesskygg

- Rosa/lila i svansen: Brunstigt sto

- Grön i svansen: Hästen är ung/oerfaren

- Blå i svansen: Hästen är en hingst

- Vit i svansen: Hästen är till salu

Övriga regler
hästens Skor: Startutrustnings skor, Eller övriga skor utan några plus skall bäras under tävlingsritten
Övrigt:

Överdomare kan tillåta regnskydd om det behövs p.g.a. vädret. 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång
Vi använder cookies för att möjliggöra en korrekt funktion och säkerhet på vår hemsida, och för att erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse.

Avancerade inställningar

Du kan anpassa dina cookie-val här. Aktivera eller inaktivera följande kategorier och spara ditt val.